Θοδωρής Τσούτσος

Όλοι μαζί, δεν γεμίζετε ούτε ένα γήπεδο!

Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο, λένε, βρίσκεται σε «πόλεμο». Άραγε, έχουν κάτσει να σκεφτούν πόσοι ασχολούνται με τον «πόλεμό» τους; Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Το φετινό πρωτάθλημα της Super League, στα καλύτερά του, την πιο "πλούσια" δηλαδή αγωνιστική από άποψη εισιτηρίων, δεν γεμίζει το ΟΑΚΑ. Ούτε καν, δηλαδή, ένα γήπεδο. Το ρεκόρ προσέλευσης κόσμου έγινε την 26η αγωνιστική, όταν και 55.787 άνθρωποι έκοψαν εισιτήριο για να πάνε στο γήπεδο και να δουν αγώνα του φετινού πρωταθλήματος. Δεν ήταν ότι ξαφνικά το πρωτάθλημά μας απέκτησε ενδιαφέρον. Απλά υπήρχε το ντέρμπι ΑΕΚ - Παναθηναϊκός...

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η δεύτερη καλύτερη επίδοση, υπήρξε την τρίτη αγωνιστική, η οποία στην πραγματικότητα ήταν η πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Είχαν κοπεί 52.036 εισιτήρια, το ΟΑΚΑ και πάλι δεν γέμιζε, αλλά είχαμε ρε παιδί μου κατά μέσο όρο 6.504 φιλάθλους σε κάθε γήπεδο.

Ας πάρουμε, λοιπόν, αυτή την αγωνιστική ως κριτήριο. Στην οποία δεν υπήρχε ντέρμπι, υπήρχε και η ανυπομονησία για το ξεκίνημα με "τέσσερις διεκδικητές", το οποίο μάλιστα είχε καθυστερήσει και δύο εβδομάδες. Είχαμε, λοιπόν, τότε πάνω από 50.000 κόσμο στα ελληνικά γήπεδα. Την τελευταία αγωνιστική πάλι, είχαμε 21.205 εισιτήρια (μέσος όρος 2650). Από τότε, λοιπόν, χάσαμε 30.831 ανθρώπους. Πού πήγαν αυτοί ρε παιδιά; Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι είναι, δεν είναι ένας και δύο για να εξαφανιστούν. Είναι σαν να... αφανίστηκε μια ολόκληρη πόλη!

Θα πει κανείς, τελευταία αγωνιστική, χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς κάτι να κρίνεται. Μάλιστα. Με τον ΠΑΟΚ που μόλις έχει περάσει στον τελικό να παίζει εντός. Με τον Ολυμπιακό να είναι πρωταθλητής και να παίζει στην επαρχία, που σε άλλες εποχές θα σπρώχνονταν για να τον δουν. Με την ΑΕΛ να ζει τη... δίψα της παραμονής και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει ΑΕΛ σε σχέση με τον κόσμο. Με την Ξάνθη να φτάνει μία ανάσα από τα πλέι οφ. Με τον Πανιώνιο να έχει φιέστα.

Οσοι πήγαν σε οχτώ γήπεδα αυτή την τελευταία αγωνιστική, θα χωρούσαν στο Πανθεσσαλικό για τον τελικό Κυπέλλου. Και μπορεί να περίσσευαν και θέσεις για τις "νεκρές ζώνες". Αυτό, όσο αδιάφορη και να είναι η τελευταία αγωνιστική, είναι κατάντια για το ποδόσφαιρο της χώρας μας. Τον "βασιλιά των σπορ", όπως λέμε.

Φέτος είχαμε τη δεύτερη χειρότερη προσέλευση κόσμου της τελευταίας δεκαετίας. Από τότε, δηλαδή, που θεσπίστηκε η Super League (2006-2007). Η χειρότερη ήταν πριν δύο χρόνια, όταν συνολικά είχαμε 936.686 εισιτήρια και μέσο όρο 3.310 ανά αγώνα. Φέτος κόπηκαν 943.799 με μέσο όρο 3.938. Ούτε 4.000 ανθρώπους δεν πείθουν οι ελληνικοί αγώνες για να πάνε να τους παρακολουθήσουν από κοντά.

Υπήρξε φέτος αγωνιστική, η 2η που όμως είχε διεξαχθεί Ιανουάριο, στην οποία συνολικά κόπηκαν 10.497 εισιτήρια! Διά οχτώ ίσον 1.312 ανά αγώνα. Και μάλιστα, με τους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να αγωνίζονται εντός έδρας. Μιλάμε για κατάντια του προϊόντος, όχι απλά υποβάθμιση. Κι ας ήταν το Σαββατοκύριακο του χιονιά...

Και να φανταστεί κανείς, ότι το φετινό πρωτάθλημα είχε πραναγγελθεί ως εκείνο στο οποίο θα τέσσερις θα μάχονταν για τον τίτλο. Ή έστω ως εκείνο το οποίο θα έφερνε μια νέα εποχή. Κι έτσι να έγινε, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε. Και προφανώς, θα πρέπει να δει πολλά ακόμη να γίνονται για να το πράξει. Πολλά σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο αγωνιστικό...

Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε "πόλεμο". Αραγε, έχουν κάτσει να αντιληφθούν πόσους αφορά και πόσοι ενδιαφέρονται γι' αυτόν τους τον "πόλεμο";

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x